Fredagen den 13:e april. Årets första match. Premiär för Skånes nordöstra femma. Sösdala IF - Wä IF.

Backlinje: Sandgren, Ristevski, Mattsson och Henke Andersson
Mittfält: Tim, Starnäs, Dawid och Ehlde
Anfall: Macce och Jens

Bänken: Nico, Basse, Adnan, Chibbe och Danne.

REGN och rusk hade precis dragit över Hanåsvallen i Sösdala bara någon halvtimme innan match och detta skulle påverka matchbilden. Om vi wäspelare minns tillbaka till förra året och då mot Hammenhög borta, planen var exakt lika vattnig och geggig. Den första halvtimmen var som att spela fotboll på 60-talet och skulle man åt ett håll var det omöjligt att stanna upp och ändra riktning. Vi kan väl fråga Starnäs som frekvent stod på näsan i första halvlek.

Under de första inledande 20 minuterna spelade Wä lite trevande. Vi hade en del halvdanna läge som vi kunde gjort bättre. Men det var inget snack om att vi skulle ta hem segern eller inte, det skulle sluta med seger, så var det bara. Trots detta kan jag nästan garantera att publiken var lite smått orolig emellanåt. Det skulle ungefär ta 30 minuter innan Wä kunde spräcka nollan bakom Sösdala-keepern. En pigg och löpvillig Macce Andersson bredsidar in bollen efter perfekt löpning och chip-pass av högerbacken Anton Sandgren och Wä kunde rättvist ta ledningen med 0-1.

Resterande minuter av första halvlek var lite nervöst och försiktigt och Sösdala tuggade sig in i matchen. Efter en av många långbollar studsade bollen förbi Ristevski och ledde till ett halvt friläge. Kvar var hetsporren Jonas Mattsson som tacklade ner Sösdala-anfallaren och till Jonas frustration blåste domaren för frispark strax utanför Kajan Svenssons straffområde. Gult kort tilldelades Jonas och Södala ställde upp för frispark. Frisparken slogs och via en sösdalaspelare kunde bollen studsa in i mål bakom en ställd Kajan. Inte allt för välförtjänt men nåväl, 1-1 blev det och matchen var återigen lika. Spelarna gick sedan till halvtidsvila med ställningen 1-1 efter de första 45 minuterna.

(Sösdala samlar kraft på en hörna)
(Foto: Dan Fredriksson)

I omklädningsrummet väntades en riktig hårtorkare från M&M väntades. Dock uteblev det och en seger förväntades i andra halvlek. Wä gick ut med huvudet högt och började piggt, mycket piggare än motståndarlaget. Det dröjde inte läge innan Macce återigen kunde löpa sig fri på kanten och med sin blick och precision kunde han hitta Jens Fredriksson i mitten som inte kunde göra något annat än att lägga bollen i mål. 1-2 var nu resultatet och Wä tog över ledningen igen.

Efter målet tog Wä över mer och mer, Sösdala lyckades inte riktigt finna de målchanser som behövdes för att kvittera. Sösdalas ineffektivitet byggde mycket på ett gediget arbete från Wä's backlinje och Kajan kunde ha en någorlunda lugn kväll på Hanåsvallen i Sösdala.

Wä matade på med bollar mot anfallarna och det var samme man igen, Macce, som kunde överrumpla sösdalabacklinjen. Macce tog sig in i straffområdet och efter en ful och misstajmad glidtacklingen föll han i gräset, och domaren kunde inte göra annat än att blåsa straff för Wä. Därefter var det inget snack om saken och Dawid Drzymala kunde mycket kontrollerat trycka in straffen i mål, han måste ha tjuvtränat med Frank Lampard. Ett skott, ett mål av Dawid och 1-3 var ett faktum.

Wä's seger kändes som en typisk lagseger där alla drog sitt strå till stacken. Avbytare som Chibbe, Nico, Basse och Adnan gjorde en moralstark insats.

När det närmade sig slutet kunde ingen annan än supersub Adnan Becirovic utöka ledningen efter en bra löpning och fin genomskärare av Jens. Och målet sedan, vilket mål! Den vänsterdojjan är det då inget fel på. Smack sa det och resultatet skrevs 1-4 till Wä IF. Till och med Sösdalas matchkommentator drog till med en liten tryckare på efternamnet, Adnan Beciroooooooooovic! Det är stort.

(Adnan efter sitt 1-4 som han satte med vänsterfoten i bortre hörnet)

En match som inte var Wä's bästa för året men ett styrkebesked ges med vinst trots mindre bra spel. Mina matchfavoriter för dagen blir Dawid Drzymala som med sin explosivitet och vilja härskade över mittfältet i andra halvlek, en vinnarskalle med förmågan att nästan alltid vinna bollen. Dagens kanske hetaste spelare var Macce Andersson, Wä's egen Dennis Bergkamp, som med viljestryka och löpvillighet var ett ständigt hot för Sösdalas backlinje. En eloge ska även ges till Sebastian Ristevski, mittbacken som Wä alltid saknat, en eller två misstag gjordes annars gjorde han en klockren match rakt igenom och sösdala-anfallarna hade ingen lätt kväll mot varken honom eller Jonas i mittförsvaret.

Nästa match blir mot Ovesholm på Wä IP! En intressant match med mersmak av derbykänsla!